Jouw EnergielabelAlle huizen naar energielabel B in 2033

Alle huizen naar energielabel B in 2033

Alle huizen moeten in 2033 gemiddeld voldoen aan energielabel B. Dat is een nieuw gezamenlijk standpunt van de EU-lidstaten. Lang niet alle huizen voldoen hier al aan, dus huizenbezitters moeten aan de bak. En dan nog is het nog de vraag of we het halen.

Energielabel A is zeer zuinig en energielabel G is zeer onzuinig. Een huis met label A moet goed geïsoleerd zijn, dubbel glas en een energiezuinige verwarming hebben, bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook voor energielabel B moeten huizen behoorlijk duurzaam zijn.

‘Alle huizen gaat niet lukken’

De grote vraag is: gaan we dat halen in 2033? Qua nieuwbouw zitten we op schema, zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Duurzaam bouwen aan de TU Delft. Al is de nieuwbouw in ons land nog steeds niet helemaal energieneutraal, benadrukt hij.

Bij bestaande woningen wordt het volgens hem ‘veel lastiger’. De hoogleraar denkt dat het mogelijk moet zijn om landelijk gemiddeld energielabel B te halen, maar álle huizen naar B, dat gaat niet lukken. “Er zijn natuurlijk ook oude of monumentale panden, de vraag is of je daar wel aan moet beginnen.”